Äänestys

Anna äänesi pohjoiskarjalaisen ILOn sukalle!

Innostuneisuus – Hyväntahtoisuus – Uteliaisuus – Vieraanvaraisuus – Onni

Mitä sinun mielestäsi on pohjoiskarjalainen ilo? Ja ennen kaikkea miten se näkyy villasukissa – noissa niin tutuissa ja turvallisissa jalkojen lämmittäjissä. Ilo-teeman finalistit on nyt valittu ja sinun tehtäväsi on äänestää niistä oma suosikkisi. Voittajasukista julkaistaan maksuttomat ohjeet kaikkien saataville.

Äänestys on päättynyt. Julkaisemme kilpailun tulokset lähipäivinä.

Finaaliin valikoitui 6 iloista sukkaparia

1 Juurella

Juurella villasukat

Tekijä: Silja Lavikainen, Polvijärvi

Tarina: Pohjoiskarjalainen ilo syntyy monista pienistä asioista. Niistä tärkeimpinä itselleni ovat karjalaiset juureni, Pohjois-Karjalan vehreä ja puhdas luonto sekä tietysti pohjoiskarjalaiset ihmiset. Villasukkien kirjoneuleessa tahdoin kunnioittaa juuriani, ja siksi sukan varresta voikin löytää mystisiä, mutta karjalaisista uskomuksista tuttuja kukkilintuja. Ne, kuten myös villasukkien väri, ovat saaneet inspiraationsa karjalaisen etupistokirjonnan kuvioista. Kukkilintu symboloi onnea ja rakkautta, joita maakuntamme rempseiltä, hyväntuulisilta ihmisiltä ei puutu. Pohjois-Karjalan metsissä, kansallispuistoissa ja vaaroilla sielu lepää. Luontoaiheisen kirjoneuleen lisäksi villasukan joustinneuleessa voikin nähdä maakuntamme retkeilypolut ja metsäreitit sekä niiden vierellä virtaavat joet ja purot. Pohjoiskarjalainen ilo latautuu luonnosta!

Tuomaristo: Sukissa on käytetty erilaisia tekniikoita ja kokonaisuus on tasapainoinen. Perinne näkyy vahvasti ja kirjoneuleella on toteutettu hienosti käspaikan kuvioita. Latvialainen palmikko rytmittää sukan eri osia, hiirenpolku-pitsi on perinteinen malli ja yhdistyy kirjoneuleeseen hienosti. Jalkaterän päälle tuleva kolmio tuo hyvää twistiä sukan rakenteeseen.

2 Pursuava ilo

Pursuava ilo -villasukat

Tekijä: Leena-Kaisa Karilahti, Sonkajärvi

Tarina: Halusin sukkamallini kuvaavan sitä iloa mihin törmäsin nuorena, kun tulin opiskelemaan ja töihin Joensuuhun 1980-luvulla. Olen täysin savolainen ja viettänyt täällä koko lapsuuteni aina 18-vuotiaaksi saakka. Opiskelin Joensuun kotiteollisuuskoulussa kolme vuotta ja kävin hetken Turussa sen jälkeen. Sitten palasin takaisin Joensuuhun ja tunsin tulleeni takaisin kotiin. Sukissa halusin kuvata tätä pursuavaa iloisuutta. Ruudutus on kuin esiliinasta, pompulat iloisuutta jota kohtasin, palmikko kuvaa pitkää onnellista matkaa ja raidat ovat kuin mariannekarkeista. Värit ovat myös samoja kuin Karjalan vaakunassa ja -raanussa. Ajattelin jotain kutojaa nämä sukat jaloissaan ja sitä iloa, jonka hän näistä saisi niitä katsoessaan.

Tuomaristo: Sukissa on käytetty useampaa neulontatekniikkaa ja virkkausta, jotka yhdistyvät kauniilla tavalla moderniksi toteutukseksi. Nostetut silmukat toimivat hienosti, palmikkoneule piiloutuu hauskasti nostettujen silmukoiden sekaan ja kirsikkana kakun päällä virkatut pyörylät varren suulla. Myös väritys sopii kilpailun teemaan. 

3 Ahonlaita

Ahonlaita villasukat

Tekijä: Kirsi Könönen, Helsinki

Tarina: Pohjois-Karjalasta voi muuttaa, mutta Pohjois-Karjala pysyy aina mukana, asuipa sitä missä päin Suomea vaan. Etelä-Suomessa asuessani, olen joka lomalla palannut juurilleni, Pohjois-Karjalan upeisiin maisemiin. Meillä on mökki (Ahonlaita) Rääkkylässä, josta on tullut tärkeä akkujen lataamispaikka ja suvun kohtaamispaikka. Ahonlaidassa on vietetty useita hauskoja juhlia, illanistujaisia, lettukestejä ja jopa jouluja – iloa on piisannut. Sukkani kesäinen teema kuvastaa sitä pohjoiskarjalaista iloa, jonka ajan vietto Ahonlaidan kukkien ja luonnon keskellä saa aikaan. Pohjoiskarjalainen ilo syntyy yhdessäolosta ja kokoontumisista ison suvun voimin kauniissa Pohjois-Karjalassa – meidän Ahonlaidassa.

Tuomaristo: Kaunis toteutus kirjoneuleella, kukkia monella tapaa. Vaaleanpunaisen sävyjen leikki mustalla pohjalla luo oivallisen kontrastin ja sukkien taidokkaat kukat hehkuvat iloisina ja eläväisinä. Tuo hienosti haastetta neulojalle. Tarina tukee hienosti mallin designia.

4 Iltarusko

Tekijä: Ulla Soininen, Tuusniemi

Tarina: Iltaruskon kuvaus metsän reunassa.

Tuomaristo: Kaunis ja selkeä pohjoiskarjalainen maisema. Pienet pallurat sukkien suulla tuovat kokonaisuuteen veikeää ja iloista ilmettä. Riemastuttavat pallurat, jotka voi toki jättää poiskin. Kokonaisuus on ajaton, nuorekas ja tyylikäs.

5 Väkkärävarpaat

Väkkärävarpaat villasukka

Tekijä: Stiina Iloniemi, Viinijärvi

Tarina: ”Väkkärävarpaat”, kuvan sini-keltaraidalliset sukat, joiden varpaiden päällä väkkäräkuvio. Ilo ilmenee tanssiaskelina, ja mitä iloisempi olo, sitä pyörteisempi tanssi. Sukissa varvaspyörteiden lisäksi palmikonkiertoja nilkoissa. Skaalattavissa moneen kokoon. Värit voi jokainen valita mieleisensä, ja sukkiin sopivat hyvin valmiiksi raidoitetut langat ja miksei myös pienet keränloput.

Tuomaristo: Nimeä myöten iloa ja liikettä. Erilainen ja mielenkiintoinen tapa neuloa sukat. Eri värein toteutettuna saa hyvinkin iloiset väkkärät.

6 Lähtiköhän lapasesta

Lähtiköhän lapasesta -villasukat

Tekijä: Liisa Ehrukainen, Lieksa

Tarina: Tulipa mieleeni valmiita sukkia katsellessa, että lähtiköhän lapasesta! Suunnittelu alkoi miettiessä, mistä Pohjois- Karjalan tuntee. Ensimmäisenä tietysti Koli ja Pielinen, itse katselen maakuntaamme Lieksasta käsin. Koli onkin Lieksalaisille talvella lähempänä jäätien ansiosta. Pohjoiskarjalainen ilo tuntui luontevimmalta otsikolta ja päädyin ajattelemaan, mistä koostuu oman elämäni ilo. Ruunaalla asuvana ovat laavut ja retkipolut tulleet tutuiksi vuosikymmeniä niitä patikoidessa. Mikä ilo onkaan pakata reppu ja lähteä kumppanin kanssa kävellen, hiihtäen, meloen tai vaikka lumikengillä nuotiolle evästelemään. Pohjois-Karjalassa on soita n.30% ja saamme näköjään ensi kesänä tepastella uusituilla pitkospuilla, joita oli ripoteltu entisten lahonneiden viereen.

Luonnossa liikkuessa tulee monesti mieleen, miten kiitollisia saammekaan olla puhtaasta luonnosta, hiljaisuudesta ja vuodenaikojen vaihtelusta. Talvella revontulet ja puhtaat hanget, kesällä koskien kohina ja valoisat kesäyöt. Eläinmaailmakin säväyttää silloin tällöin. On nähty ahma, ilveksiä, kettuja, karhupariskuntakin tuli yllätetyksi polulla viime kesänä, eivätkä olleet kaukana! Joka kesä ja syksy voi harrastaa hyötyliikuntaa, kerätä marjat ja sienet pakastimeen talven varalle. Kalastaakin voi siinä sivussa. Maakuntamme kulttuurista voi nauttia niin kesällä kuin talvellakin jahka koronasta päästään. On teatteria, musiikkia, taidetta…

Lieksalaisena odotan joka kesä Vaskiviikkoa ja kotikaupunkini ”heräämistä” pariksi viikoksi. Joensuu ja Nurmes ovat minulle kivoja ja tuttuja vierailukohteita. Bomba musiikki- iltoineen hyvän karjalaisen ruuan ääressä, Hannikaisen sali, Nurmes- areena. Joensuussa Taitokortteli, tori, Botania, museot… Ilomantsikin on monena kesänä kuulunut käyntikohteisiimme. Karhufestivaalit ovat mukavaa vaihtelua loppukesästä ja sielläkin voi nauttia karjalaisuudesta ruuan, paikallisen viinin ja kädentaitojen merkeissä.

Näistäpä syntyi sukkani aiheet, eivätkä mahtuneet samaan sukkaan!

Tuomaristo: Uskomattoman iloiset ja ilahduttavat sukat, jotka kertovat jo kuvillaan tarinoita monista iloisista kokemuksista Pohjois-Karjalassa. Kuvauksessaan tekijä kertoo elämänilon löytyvän tavallisista, Pohjois-Karjalaan ja sen upeaan luontoon liittyvistä elämyksistä ja kokemuksista. Jokainen löytää sukista asioita, jotka tuovat mieleen maakuntamme.