Maakuntapäivä

Maakuntapäivä on koko kansan juhla

Pohjois-Karjalan maakuntapäivää juhlitaan aina elokuun viimeisenä lauantaina. Tänä vuonna maakuntapäivä on lauantaina 26.8.

Alkusysäyksen maakuntapäivän viettämiseen antoi sanomalehti Karjalaisen päätoimittajan Pasi Koivumaan kolumni keväällä 2015. Hän haastoi maakuntaliittoa, Pohjois-Karjalan kuntia, yrittäjiä ja järjestöjä yhdessä suunnittelemaan maakunnan syntymäpäivää – sellaista juhlapäivää, jossa tuodaan esiin rikasta kansalaistoimintaamme, eikä pelkästään pönötetä seminaareissa.

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto otti haasteesta kopin ja yhteinen juhlapäivä sai varauksetonta tukea myös Joensuun kaupungilta, Pohjois-Karjalan kauppakamarilta, yrittäjiltä ja monelta muulta taholta.

Karjalaisen neuvoa-antavassa lukijaäänestyksessä 2016 äänestettiin asiantuntijaraadin valitsemista vaihtoehtoisista päivämääristä. Äänestyksen perusteella maakuntaliitto määritti Pohjois-Karjalan syntymäpäiväksi elokuun 30. päivän. Tuona päivänä vuonna 1721 solmittiin Uudenkaupungin rauha ja Pohjois-Karjalan alue määriteltiin ensimmäisen kerran.

Maakuntapäivän tapahtumat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille, saavutettavia mahdollisimman monelle ja ne toteuttavat maakuntapäivän henkeä ja teemaa, eli rentoa yhdessäoloa, yhteisöllisyyttä ja vieraanvaraisuutta.

Maakuntapäivä liikutti lähes 11 000 ihmistä

Pohjois-Karjalan maakuntapäivää vietettiin elokuussa teemalla Lähde liikkeelle – huvia ja hyvinvointia liikunnasta. Maakuntaliiton saaman palautteen mukaan tapahtumiin osallistui noin 10 800 ihmistä.

Kolme eniten ihmisiä tavoittanutta tapahtumaa olivat Pohjois-Karjala jumps ropee ‑kiertue (n. 4 000 osallistujaa), Valon yö Möhkössä (1 500) ja Pohjois-Karjalan hyvinvointifestarit (1 200).

Pohjois-Karjala jumps ropee ‑kiertue pysähtyi 18 paikkakunnalla, ja etapeissa hypättiin narua.

– Pidimme myös lisätapahtumia eli kävimme kouluilla hypyttämässä lapsia koulupäivän ajan. Tämä toi selvästi lisää osallistujia, kertoo kiertueen ideoinut Olli Toivola.

Joensuu-areenassa pidetty hyvinvointifestarit houkutteli erityisesti lapsiperheitä. Sen takana olivat Itä-Suomen Liikuntaopisto ja Pohjois-Karjalan liikunta.

– Saimme palautetta, että lapsille oli paljon mukavaa tekemistä ja kokeilemista. Paikalla oli myös ilahduttavan paljon ikäihmisiä kuulemassa ja osallistumassa esimerkiksi zumbaan, kertoo Jenna Hiltunen Itä-Suomen Liikuntaopistosta.

Perinteinen maakuntapäivän vetonaula eli Valon yö Möhkössä oli tänä vuonna rakennettu onnistuneesti liikuntateeman mukaiseksi.

– Ihmiset ihmettelivät tapahtuman runsasta sisältötarjontaa. Aluevalaistus ja yleinen tunnelma saivat aikaan ihastusta ja ihmetystä, sanoo Möhkön matkailuyhdistyksen Tuija Lauronen.

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton tukemia liikuntatapahtumia järjestettiin eri puolilla maakuntaa kahden viikon ajan elokuussa. Maakuntaliitto tuki 15 liikuntatapahtuman järjestämistä, kutakin 3 300 eurolla.

– Tänä vuonna näkyi yhteistyön voima. Tarjouskilpailuumme osallistui muun muassa kuntia ja isoja seuroja tai yhdistyksiä, joilla oli mahdollisuus koota alueidensa muut toimijat tekemään monipuolisia tapahtumia. Mikä parasta, tapahtumat keräsivät hyvin väkeä tutustumaan maakunnan liikuntamahdollisuuksiin, markkinointipäällikkö Heli Räsänen toteaa.

Maakuntaliitto julkistaa vuoden 2024 maakuntapäivän teeman tammi–helmikuussa.

Tietoa tapahtumien järjestäjille

Ajankohtaista tietoa tapahtumahausta, infotilaisuuksista ja muista muista maakuntapäivän tapahtumien järjestämiseen liittyvistä asioista.

Lasten tapahtuma

Tapahtumat

Kaikki maakuntapäivän tapahtumat koostetaan yhteen ja ne löytyvät myös Pohjois-Karjalan tapahtumakalenterista.